sobota, 16 października 2010

[Ciekawostki] Mama zawsze uczyła, żeby nie jeść paluszkami

Koreańczycy, podobnie jak większość Azjatów, do jedzenia używają pałeczek. Różnicę stanowi jednak fakt, że jako jedyni preferują metalowe sztućce, które w przeciwień- stwie do drewnianych są łatwe do umycia i mogą służyć właścicielowi wiele lat. Dla obcokrajowców opanowanie sztuki posługiwania się metalowymi pałeczkami wymaga więcej czasu niż w przypadku ich drewnianych odpowiedników - przy niewprawnej ręce jedzenie łatwo zsuwa się z metalu lądując na jedzącym. Przyzwyczajenie Koreańczyków do metalowych pałeczek nie oznacza, że nie korzystają oni  z drewnianych jednorazówek - wręcz przeciwnie. W każdym sklepie, kupując kimbab czy zupkę chińską dostaje się automatycznie drewniane pałeczki.
Jeśli chodzi o sposób posługiwania sie koreańskimi pałeczkami - nie ma tutaj ustalonych reguł, podobnie jak w przypadku naszego swojskiego noża i widelca. Ważne, żeby jadło się wygodnie, i efektywnie.
W formie ciekawostki można wspomnieć o tym, iż wedle koreańskiej stołowej etykiety sam ryż spożywa się za pomocą łyżek, także metalowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz