Bardzo wiele osób, które wybierają się do Azji zastanawia się nad różnorodnością potraw jakie przyjdzie im tam zjeść. Niecodzienne składniki, unikalne przyprawy oraz niespotykane sposoby podawania potraw sprawiają, że jedzenie smakuje lepiej, smaczniej lub po prostu inaczej.
Mało kto zastanawia się jednak nad różnicami zachodzącymi pomiędzy naszymi rodzimymi oraz zagranicznymi składnikami potraw. Weźmy na przykład taką gruszkę. W Polsce jest to owoc bardzo popularny i lubiany. Występuje w wielu wersjach kolorystycznych, smakowych oraz wielkościowych. Czynnikiem, który sprawia zaś, że gruszka to właśnie gruszka, a nie jakiś inny owoc jest jej charakterystyczny kształt. Cecha ta nie odnosi się natomiast do gruszek koreańskich, które wyglądem przypominają bardzo duże (wręcz ogromne, bo większe nawet od pomarańczy) jabłka. Co ciekawe faktura skórki oraz smak pozostają takie same jak w przypadku ich polskich kuzynów :)
Wartym odnotowania wydaje się również fakt, iż owoce tutaj są dość drogie. Wiele z nich potrafi mieć cenę na poziomie nawet kilku razy droższym niż w Polsce (zwłaszcza te importowane: jagody, truskawki). Na przykład przedstawiona na rysunku gruszka kosztowała ponad 7zł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz